Kiszone małosolne pomidory

 

Polski klasyk małosolny to oczywiście ogórki. Chrupiące. Pachnące koprem, czosnkiem, chrzanem. Pasują praktycznie do każdego dania kuchni polskiej i nie tylko. Lubisz? Robisz? A co powiesz na kiszone małosolne pomidorki? Naprawdę warto spróbować a przygotowanie nie jest skomplikowane. Robi się je bardzo podobnie do małosolnych ogórków. Możesz też je kisić w jednym słoju zmieszane np. z papryką jalapeno (przepis na kiszone jalapeno znajdziesz tutaj: przepis).

 
 Podstawowe składniki ale lepiej użyj dodatkowe (szczegóły poniżej)
Składniki:  
  • Pomidorki: najlepiej do tego pasują małe pomidorki koktailowe czy też śliwkowe lub podobne. Jak używasz śliwkowe lub inne podobne na gałązkach możesz je kisić razem z gałązką.
  • Kilka ząbków czosnku (ilość zależna od tego jak lubisz czosnek)
  • Korzeń chrzanu (pocięty w kawałki)
  • Baldachy kopru (można dodać świeży lub użyć sam świeży jak nie masz kwitnącego)
  • Pieprz kolorowy
  • Sól kamienna niejodowana w proporcjach: 1,5 łyżki na 0,5 litra wody (ma być tak dużo) 
  • Woda (najlepiej gazowana - solanka wtedy szybciej wnika w pomidory i tym samym przyspiesza proces ich kiszenia)
  • Dodatki które lubisz i używasz do kiszenia ogórków (np.: liść chrzanu, czarnej porzeczki, wiśni, laurowy; ziarno gorczycy). Jak lubisz ostrzejsze smaki to oczywiście możesz dodać płatki chilli a najlepiej włożyć do słoika świeżą papryczkę np. chilli lub jalapeno.


Przygotowanie:
  1. Pomidorki myjemy i każdego kilkakrotnie nakłuwamy wykałaczką lub grubą igłą (np. taką do nastrzykiwania mięsa w czasie peklowania)
  2. Czas na zrobienie solanki. Do wody dodajemy sól i dokładnie mieszamy żeby się rozpuściła. Najlepiej użyć wodę gazowaną co przyspiesza proces wchłaniania solanki przez pomidory czyli przyspiesza ich zakiszenie.
  3. Dalej postępujemy analogicznie jak w przypadku kiszenia ogórków czyli układamy pomidorki w słoiku przekładając koprem i dodając pozostałe składniki.
  4. Całość zalewamy solanką tak aby szczelnie przykryła zawartość słoika. Oczywiście z wierzchu możemy położyć coś co dociąży pomidorki i nie będą wynurzały się na powierzchnię. Słoika nie dokręcamy szczelnie aby umożliwić odgazowywanie.
  5. Słoik pozostawiamy w temperaturze pokojowej co najmniej na dobę lub dwie w zależności od poziomu zakiszenia jaki chcemy osiągnąć. 
  6. Zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce. 
Kiszone małosolne pomidory / Ogórki małosolne 
 
Porady:
  • Jak kiszę pomidory to przeważnie zostaje mi trochę solanki i pozostałych składników. Solanka ta jest o wiele mocniejsza niż do ogórków małosolnych. Dorabiam ją wtedy wodą do właściwego stężenia (na smak) i przy okazji robię słoik ogórków. 
  • Kisząc w ten sposób pomidory możesz oczywiście zrobić mix i warstwami układać w słoiku np. pomidory, małe ogóreczki czy też papryczki (w całości lub krojone). Improwizuj, eksperymentuj i chwal się wynikami.
 

Popularne:

Obraz

Boczek w słoiku

Obraz

Babka ziemniaczana

Obraz

Tarta ze szparagami

Obraz

Kimchi dla leniwych