Sigeumchi-Namul - sałatka ze szpinaku
Sigeumchi-Namul to nic innego jak pyszna koreańska sałatka ze szpinaku. W Korei czasami podaje się ją jedynie z dodatkiem ryżu czyli np. coś dla wegetarian. Znam osoby nie jadające szpinaku a tą sałatkę bardzo chętnie "wciągają". U mnie gości w kuchni od kilkunastu lat i pozostanie w niej na stałe.
Niezbędne są duże liście szpinaku razem z łodygami
Składniki:
1 duży pęczek szpinaku (duże liście z łodygami)
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe ząbki
1 cebula dymka
1-2 łyżeczki sosu sojowego
1 i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1-2 łyżeczki ziarna jasnego sezamu
Jak uznasz że sosu jest na mało to po prostu zrób więcej
1 duży pęczek szpinaku (duże liście z łodygami)
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe ząbki
1 cebula dymka
1-2 łyżeczki sosu sojowego
1 i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1-2 łyżeczki ziarna jasnego sezamu
Jak uznasz że sosu jest na mało to po prostu zrób więcej
Przygotowanie:
- Obcinamy końcówki łodyżek szpinaku pozostawiając łodygę. Szpinak myjemy i blanszujemy we wrzątku przez ok. 30 - 60 sekund. Odcedzamy i płuczemy w bardzo zimnej wodzie. Robimy to po to żeby zachować ładny zielony kolor i najlepiej użyć wodę z kostkami lodu. Szpinak odcedzamy i odciskamy mocno z wody w dłoniach tworząc z niego kulkę.
- Czosnek miażdżymy w prasce lub drobniutko siekamy i mieszamy w miseczce z pokrojoną w cienkie krążki dymką, sosem sojowym i olejem sezamowym. Dodajemy połowę ziarna sezamu.Gotowe sosiwo
- Kulkę szpinaku kroimy na krzyż na ćwiartki. Do miski delikatnie palcami rozdrabniamy szpinak na kawałki nie gniotąc ich a jedynie starając się je rozkleić.Blanszowany szpinak szykuje się na spotkanie z sosiwem
- Zalewamy szpinak sosem opisanym wcześniej w punkcie 2. Całość dobrze mieszamy.
- Pozostawiamy całość w chłodnym miejscu minimum na 1-2 godziny ale najczęściej pozostawiam co najmniej na noc w lodówce
- Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i gotowe.
Uwaga: świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych dań ale w Korei podawany jest też z wyłącznie ryżem jako danie wege.
Przykładowe danie z Sigeumchi Namul. Dodatki to m.in. ryż z pastą Gochujang, Napa Cabbage Kimchi, jajko, kruszone chipsy ze smażonego boczku wędzonego itd.