[Air Fryer] Kaszanka w piwie z kapustą i cebulą
Czasami najprostsze rzeczy są najlepsze. Tak samo bywa w przypadku nieoczywistych połączeń. Tak właśnie będzie tym razem. Kaszanka to jedna z "dyżurnych" rzeczy trafiających na ruszt naszych grilli. A cóż zrobić jak jest zima i nie chcesz marznąć przy grillu? Oczywiście możemy np. użyć patelnię ale jak mamy Air Fryer to można zrobić fajną kaszaneczkę z typowo zimowym dodatkiem czyli kapustą kiszoną .
Składniki:
4 kawałki kaszanki
przyprawa Kamis "Kaszanka z cebulką" lub Twój ulubiony zestaw przypraw
1-2 łyżeczki papryki wędzonej
ok. 300 gram kapusty kiszonej
1 średnia cebula
2 łyżeczki miodu
2-3 łyżeczki musztardy francuskiej
100 ml piwa
Składniki
Przygotowanie:
- Kroimy cebulę w półplasterki lub piórka i posypujemy lekko przyprawą lub samą solą. Odstawiamy żeby zmiękła i straciła goryczkę.
- W tym czasie nakłuwamy kaszankę dość gęsto widelcem (ograniczy to ryzyko jej pękania w trakcie pieczenia). Lekko skrapiamy olejem (najlepiej w spray'u) i pokrywamy przyprawami oraz papryką wędzoną. Kapusta i kaszanka już ułożone. Teraz kolej na cebulę
- Naczynie żaroodporne nacieramy olejem i na jego dnie układamy kapustę. Można ją wcześniej lekko przesiekać. W kapuście robimy rowki w które wkładamy kawałki kaszanki. Całość przykrywamy warstwą cebuli (jeśli cebula puściła płyn to się go pozbywamy).Już z cebulą ale jeszcze trzeba przykryć i będzie gotowe do pierwszego pieczenia
- Jak naczynie jest przykrywane to je przykrywamy. Jak nie, to kładziemy na wierzch papier do pieczenia i zawijamy szczelnie folią aluminiową.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach (w Air Fryer Ninja funkcja: BAKE).
- W tym czasie robimy zalewę mieszając ze sobą piwo, miód i musztardę. Przed drugim pieczeniem całość zalana piwem z miodem i musztardą
- Gdy pieczenie się zakończy to odkrywamy naczynie i pieczemy dalej przez 15 minut ale jak cebulka zacznie się mocniej rumienić, czyli ok. połowy tego czasu, przerywamy pieczenie i cebulę mieszamy z podpieczoną kapustą, całość zalewamy zalewą i pieczemy dalej do pełnych 15 minut.Gotowe!
Uwaga:
- Połączenie nieoczywiste: podaj taką kaszankę ze słodką chałką z masłem. Połączenie podpieczonej czy też podsmażonej kapusty która jest kwaśna i słodkiej chałki zaskoczy Cię mocno pozytywnie.
- Jeśli chcesz to oczywiście na koniec możesz wyjąć kaszankę i dodatkowo podpiec ją w Air Fryerze ma chrupiąco.