Surówka jak u Chińczyka
Lubisz "dyżurną" chińską surówkę z białej kapusty? Nic prostszego. Zrób ją samodzielnie. Wystarczy kilka składników i dobre chęci i zrobisz samodzielnie surówkę "jak u Chińczyka" z dworca PKS w Grójcu czy też prawie każdej jadłodajni z "chińszczyzną".
Składniki:
1/2 białej kapusty
1 średnia marchewka
1 średnia marchewka
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki octu ryżowego
1/2 łyżeczki soli
2-3 ząbki czosnku
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki octu ryżowego
1/2 łyżeczki soli
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Białą kapustę drobno szatkujemy.
2. Do kapusty dodajemy marchewkę tartą na grubych oczkach tarki.
2. Do kapusty dodajemy marchewkę tartą na grubych oczkach tarki.
3. Do garnka wlewamy olej, wsypuję cukier i mieszamy aż się rozpuści.
4. Następnie dodajemy ocet, sól i czosnek przetarty w prasce lub bardzo drobno posiekany.
5. Całość zagotowujemy.
6. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty i marchewki. Dokładnie mieszamy.
7. Odstawiamy na kilka godzin.
Efekt: