Śledzie w sosie musztardowym

 

Wiele lat temu, będąc na wakacjach w Darłówku, w pewnej restauracji jeszcze wtedy prowadzonej przez tzw. "stary skład" często jadałem śledzie w sosie musztardowym. Były inne niż wszędzie i inne niż gotowce z pojemniczków ze sklepów. Kiedyś już próbowałem je odtworzyć ale z marnym skutkiem. Wczoraj kolejna próba improwizacji i wyszło mega! Nawet bardziej mi smakują niż te w dawnym Darłówku. Może i Wam będą smakowały.

Składniki:
4-5 filety śledzi
1 cebula czerwona (średniej wielkości) 
kilka gałązek świeżego koperku
3 łyżki octu spirytusowego
3 łyżki jogurtu greckiego 
1 łyżka gęstej śmietany 12% (jak chcesz żeby było bardziej fit to zastąp jogurtem greckim)
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy francuskiej 
2-3 łyżki musztardy Dijon
1-2 łyżeczki miodu
pół łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo tłuczony w moździerzu lub świeżo mielony)
1-2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
1/2 jabłka (najlepiej kwaśnego)
2-3 łyżki soku z cytryny 
Opcjonalnie: świeża papryka chilli

Przygotowanie:
  1. Śledzie moczymy w wodzie aż będą miały dobry poziom słoności. Odlewamy i zalewamy świeżą zimną wodą do poziomu takiego żeby woda lekko zakryła śledzie. Wlewamy ok. 3 łyżek octu spirytusowego i dokładnie mieszamy (wolisz bardziej kwaśne to dodaj więcej octu). Zostawiamy śledzie w tej marynacie na ok. 15 minut. Dzięki takiemu zakwaszeniu filety zrobią się bardziej jędrne i będą miały jaśniejszy kolor. Śledzie wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowych ręcznikach a następnie kroimy w kawałki.
  2. Czerwoną cebulę kroimy w średnią kostkę i zalewamy zimną wodą. Moczymy ok. 30 minut. Jeśli chcesz to możesz dodać trochę octu (lub soku z cytryny) i cukru. Cebulę następnie odcedzamy na sitku i zostawiamy na 15-20 minut żeby dobrze odciekła. Dzięki takiemu namaczaniu cebula będzie łagodniejsza i nie będzie dominowała smaku w sosie. Jednocześnie dodając ocet lub sok z cytryny lekko się zakwasiła.
  3. Jabłko kroimy w kostkę wielkości podobnej jak pokrojona cebula i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy żeby sok pokrył jabłko. Dzięki temu, oprócz kwasowości, cytryna spowoduje że jabłko nie będzie ciemniało.
  4. W misce dokładnie mieszamy jogurt, śmietanę, majonez, dwa rodzaje musztardy, miód, pieprz, kurkumę i curry. Dodajemy drobno posiekany koperek, cebulę oraz jabłko. Spróbuj sos i ewentualnie dodaj dodatkowo do smaku pieprz i/lub curry. Dodaj pokrojone śledzie. Jak chcesz żeby było ostro to w tym momencie dodaj jeszcze pokrojoną paprykę chilli. Całość delikatnie mieszamy.


  5. Gotowe śledzie w sosie musztardowym zostawiamy co najmniej na 12 godzin w lodówce.






Popularne:

Obraz

Boczek w słoiku

Obraz

Babka ziemniaczana

Obraz

Tarta ze szparagami

Obraz

Kimchi dla leniwych