[Air Fryer] Żeberka Barbecue
W momencie publikacji jest grudzień i ponuro za oknem więc nie jest to dobry czas na grilla. No ale chętnie też zjadłoby się żeberka w sosie barbecue. Dlatego postanowiłem zrobić je w urządzeniu znanym jako Air Fryer. Szybko i prosto. Jako dodatek zrobiłem do nich w tym samym urządzeniu kostki ziemniaczane i sałatkę warzywną z oliwkami, figowym balsamico i płatkami Pecorino al Tartufo.
Składniki:
surowe żeberka wieprzowe (ilość wg uznania i pojemności Fryera a poniższe proporcje są na ok. 1-1,2 kg)
sól i pieprz
1-2 łyżeczki suszonego czosnku (można zastąpić kilkoma ząbkami świeżego startymi na tarce albo przeciśniętymi przez praskę)
1-2 łyżeczki papryki wędzonej łagodnej
1 łyżeczka musztardy w proszku (do kupienia w internecie i sklepach z przyprawami kuchni świata) - można zastąpić nacierając żeberka cieniutką warstwą łagodnej musztardy
Twój ulubiony sos barbecue do posmarowania żeberek
1-2 łyżeczki tzw. płynnego dymu czyli ekstraktu dymu wędzarniczego z orzesznika (do kupienia w internecie i sklepach z przyprawami kuchni świata) - nie masz to nie dodasz
Przygotowanie:
- Najpierw z żeberek zdejmujemy tzw. membranę, która się znajduje na ich wewnętrznej stronie. Najłatwiej zrobić to wkładając pod membranę pomiędzy dwoma kościami np. rączkę od łyżki i podważamy tak aby dało się chwycić membranę ręką i po prostu ją sukcesywnie zrywamy. Usunięcie membrany umożliwi przyprawą lepszą penetrację a poza tym nie będziemy z nią później walczyli na talerzu. Żeberka kroimy na porcje i nacieramy tzw. płynnym dymem oraz przyprawiamy. Pozostawiamy chwilę do marynowania, a najlepiej na noc w lodówce. Żeberka w przyprawach
- Po zamarynowaniu możemy przejść do pierwszego pieczenia bo będziemy piec dwukrotnie. Każdą porcję żeberek zawijamy oddzielnie najpierw w papier do pieczenia, a później w folię aluminiową tak aby mięsna strona żeberek była u na dole a łączenie folii było na górze (nie będą wyciekały soki). Tak zapakowane żeberka wkładamy do Air Fryer'a. "Pakunki" z żeberkami trafiają do solarium
- Pierwsze pieczenie robimy na ustawieniu "Bake" i teraz możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy sposób (mięso będzie twardsze) to pieczenie w 190 C przez 40 minut. Drugi to wolniejsze pieczenie w niższej temperaturze czyli w 160 C przez co najmniej godzinę. Po pierwszym pieczeniu wyjmujemy żeberka z urządzenia i ostrożnie je rozpakowujemy na desce kuchennej. Żeberka przy użyciu pędzelka obficie smarujemy naszym ulubionym sosem barbecue i wkładamy ponownie do urządzenia bez zawijania w papier i folię aluminiową tym razem mięsną stroną do góry. Możemy ją teraz dodatkowo jeszcze raz posmarować sosem barbecue.Pędzelkowanie sosem barbecue przed drugim pieczeniem
- Czas na drugie pieczenie. Ustawiamy "Max Crisp" lub "Air Fry"pieczemy w 180 C przez 10 minut i gotowe.