[Air Fryer] Żeberka Barbecue

 

W momencie publikacji jest grudzień i ponuro za oknem więc nie jest to dobry czas na grilla. No ale chętnie też zjadłoby się żeberka w sosie barbecue. Dlatego postanowiłem zrobić je w urządzeniu znanym jako Air Fryer. Szybko i prosto. Jako dodatek zrobiłem do nich w tym samym urządzeniu kostki ziemniaczane i sałatkę warzywną z oliwkami, figowym balsamico i płatkami Pecorino al Tartufo.

Składniki:
 
Podstawowe składniki
 
surowe żeberka wieprzowe (ilość wg uznania i pojemności Fryera a poniższe proporcje są na ok. 1-1,2 kg)
sól i pieprz
1-2 łyżeczki suszonego czosnku (można zastąpić kilkoma ząbkami świeżego startymi na tarce albo przeciśniętymi przez praskę)
1-2 łyżeczki papryki wędzonej łagodnej
1 łyżeczka musztardy w proszku (do kupienia w internecie i sklepach z przyprawami kuchni świata) - można zastąpić nacierając żeberka cieniutką warstwą łagodnej musztardy
Twój ulubiony sos barbecue do posmarowania żeberek
1-2 łyżeczki tzw. płynnego dymu czyli ekstraktu dymu wędzarniczego z orzesznika (do kupienia w internecie i sklepach z przyprawami kuchni świata) - nie masz to nie dodasz
 
Ekstrakt dymu wędzarniczego z orzesznika czyli tzw. płynny dym
 
 Przygotowanie:
  1. Najpierw z żeberek zdejmujemy tzw. membranę, która się znajduje na ich wewnętrznej stronie. Najłatwiej zrobić to wkładając pod membranę pomiędzy dwoma kościami np. rączkę od łyżki i podważamy tak aby dało się chwycić membranę ręką i po prostu ją sukcesywnie zrywamy. Usunięcie membrany umożliwi przyprawą lepszą penetrację a poza tym nie będziemy z nią później walczyli na talerzu. Żeberka kroimy na porcje i nacieramy tzw. płynnym dymem oraz przyprawiamy. Pozostawiamy chwilę do marynowania, a najlepiej na noc w lodówce.

    Żeberka w przyprawach

  2. Po zamarynowaniu możemy przejść do pierwszego pieczenia bo będziemy piec dwukrotnie. Każdą porcję żeberek zawijamy oddzielnie najpierw w papier do pieczenia, a później w folię aluminiową tak aby mięsna strona żeberek była u na dole a łączenie folii było na górze (nie będą wyciekały soki). Tak zapakowane żeberka wkładamy do Air Fryer'a.

    "Pakunki" z żeberkami trafiają do solarium

  3. Pierwsze pieczenie robimy na ustawieniu "Bake" i teraz możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy sposób (mięso będzie twardsze) to pieczenie w 190 C przez 40 minut. Drugi to wolniejsze pieczenie w niższej temperaturze czyli w 160 C przez co najmniej godzinę. Po pierwszym pieczeniu wyjmujemy żeberka z urządzenia i ostrożnie je rozpakowujemy na desce kuchennej. Żeberka przy użyciu pędzelka obficie smarujemy naszym ulubionym sosem barbecue i wkładamy ponownie do urządzenia bez zawijania w papier i folię aluminiową tym razem mięsną stroną do góry. Możemy ją teraz dodatkowo jeszcze raz posmarować sosem barbecue.

    Pędzelkowanie sosem barbecue przed drugim pieczeniem

  4. Czas na drugie pieczenie. Ustawiamy "Max Crisp" lub "Air Fry"pieczemy w 180 C przez 10 minut i gotowe.
Uwaga: jak chcesz żeby żeberka były bardziej miękkie i bardziej odchodziły od kości to wydłuż pierwsze pieczenie np. do 90 minut: ok. 30 minut w 180 C + 60 minut w 140 C.
 
 

Popularne:

Obraz

Beef Jerky