[Air Fryer] Kergulena lub inna ryba pod chrupiącą pierzynką

 

Bielanka kerguleńska znana bardziej jako Kergulena (mylnie nazywana Karguleną) to ryba, która była dość popularna i dostępna praktycznie w każdym markecie jakieś 10-15 lat temu. Niestety, obecnie bardzo ciężko jest dostać tą żywiącą się głównie krewetkami rybę żyjącą w wodach Antarktydy. A szkoda, bo smak ma niepowtarzalny. Jest jak mix smaku morskiej ryby i krewetek z przewagą smaku krewetki.

Postanowiłem ostatnio wrócić do tej ryby i kupiłem ją wysyłkowo przez internet. Cena to ok. 180 złotych za 2 kilogramy bo takie porcje wysyłał sprzedawca u którego kupowałem. Przyszło 6 dużych sztuk. Mrożone w całości więc po odmrożeniu trzeba było patroszyć itd. Ja dodatkowo je wyfiletowałem i nie jest to skomplikowane bo ma kręgosłup i bardzo mało ości. Ponoć bywa dostępna w "Makro" oraz "Selgros".

Bielanka kerguleńska czyli Kergulena po odmrożeniu. W całości a pod spodem już tuszki 
 
 W tym roku u mnie zastąpiła karpia i była podana w Wigilię a zrobiłem ją w Air Fryerze. Jak wyszła przedstawia pierwsze zdjęcie i tutaj mała niespodzianka. Chcesz taką zrobić? To kliknij tutaj i zrób tak samo jak łososia opisanego przeze mnie w tym miejscu: Przepis na łososia ale można tak zrobić prawie każdą rybę
 
Kergulenę podałem w Wigilię z pieczonymi w piekarniku (ze względu na ilość) młodymi ziemniakami Hasselback:
 
Ziemniaki Hasselback 

Do ich nacinania używam taki zestaw plus swoje ręce:
 
"Urządzenie" do nacinania ziemniaków Hasselback


Popularne:

Obraz

Beef Jerky