Pasta jajeczna z makrelą wędzoną
Makrela jest jedną z moich ulubionych ryb wędzonych. Dostępna praktycznie w każdym sklepie spożywczym a cena nie budzi grozy. Ryba ta to nie tylko źródło białka ale również bogata jest w witaminę D, witaminę B12 oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Bardzo też lubię pasty jajeczne więc kanapka z pastą jajeczną z wędzoną makrelą (bez majonezu), podana np. tak jak na powyższym zdjęciu z domowym ogórkiem małosolnym, dość często gości u mnie w domu.
Składniki:
makrela wędzona (ok. 250-300 gram)
2 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
mała cebula lub szalotka (można też użyć cebulę czerwoną)
kilka zielonych cebulek lub szczypiorek (nie masz / nie lubisz = nie dodawaj)
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
pieprz i sól
1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składników na pastę nie potrzeba wiele
Przygotowanie:
- Makrelę obieramy ze skóry, pozbawiamy wszystkich ości. Robię to w ten sposób, że rozdrabniam mięso makreli w rękach i w tym czasie wyjmuję ości.
- Dodajemy: drobno siekaną natkę i zieloną cebulkę, cebulę posiekaną w bardzo drobną kostkę oraz posiekane jajko (niektórzy wrzucają całe jajka i w trakcie mieszania je rozdrabniają).Wszystkie składniki pasty gotowe do rozdrobnienia ich przy użyciu widelca
- Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny. Dokładnie mieszaj rozdrabniając składniki pasty widelcem. Jak składniki za słabo się łączą to dodaj jeszcze trochę oliwy z oliwek.
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą bez majonezu - Dopraw pastę finalnie pieprzem i solą (z solą ostrożnie bo makrela jest zawsze słona).
UWAGA: oczywiście zamiast oliwy z oliwek możesz użyć majonez czy też sos tatarski czy też pomieszać je z jogurtem greckim czy też skyrem.