Pasta jajeczna z makrelą wędzoną

 

Makrela jest jedną z moich ulubionych ryb wędzonych. Dostępna praktycznie w każdym sklepie spożywczym a cena nie budzi grozy. Ryba ta to nie tylko źródło białka ale również bogata jest w witaminę D, witaminę B12 oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Bardzo też lubię pasty jajeczne więc kanapka z pastą jajeczną z wędzoną makrelą (bez majonezu), podana np. tak jak na powyższym zdjęciu z domowym ogórkiem małosolnym, dość często gości u mnie w domu.

Składniki:
makrela wędzona (ok. 250-300 gram)
2 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
mała cebula lub szalotka (można też użyć cebulę czerwoną)
kilka zielonych cebulek lub szczypiorek (nie masz / nie lubisz = nie dodawaj)
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
pieprz i sól 
1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
 
Składników na pastę nie potrzeba wiele

Przygotowanie:
  1. Makrelę obieramy ze skóry, pozbawiamy wszystkich ości. Robię to w ten sposób, że rozdrabniam mięso makreli w rękach i w tym czasie wyjmuję ości.
  2. Dodajemy: drobno siekaną natkę i zieloną cebulkę, cebulę posiekaną w bardzo drobną kostkę oraz posiekane jajko (niektórzy wrzucają całe jajka i w trakcie mieszania je rozdrabniają).

    Wszystkie składniki pasty gotowe do rozdrobnienia ich przy użyciu widelca

  3. Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny. Dokładnie mieszaj rozdrabniając składniki pasty widelcem. Jak składniki za słabo się łączą to dodaj jeszcze trochę oliwy z oliwek. 

    Pasta jajeczna z wędzoną makrelą bez majonezu

  4. Dopraw pastę finalnie pieprzem i solą (z solą ostrożnie bo makrela jest zawsze słona).

UWAGA: oczywiście zamiast oliwy z oliwek możesz użyć majonez czy też sos tatarski czy też pomieszać je z jogurtem greckim czy też skyrem.

 





Popularne:

Obraz

Beef Jerky