Gulasz wołowy
Jednym z moich klasycznych ulubionych dań jest gulasz wołowy. Do serwowania jest dość uniwersalny bo można go podać np. z kluskami śląskimi, kopytkami czy też z plackami ziemniaczanymi lub jednym dużym plackiem ziemniaczanym. Niektórzy podają też np. z szarymi kluskami znanymi też m.in. jako przecieraki. Poza tym, jak zrobimy za dużo gulaszu to zawsze możemy go wlać gorący do słoika, słoik zakręcić i odstawić odwrócony do góry dnem aż wystygnie a następnie przechowujemy słoik w lodówce. Spokojnie może tak postać w lodówce ze 2 tygodnie albo i dłużej. Jak chcemy by postał dłużej to możemy w słoiku zapasteryzować. Taki gotowy gulasz ze słoika użyć za jakiś czas jedynie go odgrzewając albo dodając do niego bulion powstanie zupa gulaszowa.
- Mięso czyścimy z ewentualnych błon, tłuszczu i przerostów. Kroimy w dość sporą kostkę. Oczyszczone i pokrojone mięso na gulasz
- Pokrojone mięso obsmażamy w stalowym garnku na 1-2 łyżkach oleju lub smalcu. Robimy to porcjami żeby się smażyło a nie dusiło w płynie który wypuści jak będzie go dużo. Obsmażone mięso odkładam do miski.
- Garnek oklei się osadem ze smażenia mięsa ale tylko należy się cieszyć bo doda to smaku do gulaszu. Polewamy garnek małą ilością gorącej wody i drewnianą łopatką odklejamy cały ten osad i przelewamy to do miski z obsmażonym mięsem.
- Do garnka wlewamy trochę oleju i szklimy drobno siekaną w kostkę cebulę. Pod koniec obróbki cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy dalej ok. 2 minut. Następnie dodajemy obsmażone mięso wraz z płynem wcześniej zebranym z dna garnka. W tym momencie jak chcesz możesz dodać czerwone wino wytrawne i chwilę całość podsmażyć.
- Następnie zalewamy gorącą wodą tak aby przykryła składniki (możesz użyć bulion).
- Dodajemy przyprawy, drobno posiekane pomidory suszone, suszone śliwki, grzyby leśne (suszone lub pokrojone świeże)
- Zagotowujemy a następnie dusimy na najmniejszym grzaniu aż mięso będzie prawie miękkie.
- Gdy mięso jest prawie miękkie do garnka dodajemy wyczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki, które wcześniej obsmażyliśmy na patelni do momentu aż zaczną się rumienić. Wydobędzie to z nich smak i aromat.
- Następnie na patelni obsmażamy pokrojone w grubszą kostkę ogórki kiszone. Proces smażenia lekko je zmiękczy ale przede wszystkim wydobędzie z nich słodkawy smak. Obsmażone przekładamy do garnka z gulaszem.
- Paprykę kroimy w kawałki ok. 1,5x1,5 centymetra i też wrzucamy do garnka z gulaszem.
- W tym momencie jak uważasz, że sos jest za mało pomidorowy dodaj koncentrat pomidorowy w ilości wg własnego smaku.
- Całość dusimy jeszcze na małym grzaniu minimum 40 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.