Gulasz wołowy

 

Jednym z moich klasycznych ulubionych dań jest gulasz wołowy. Do serwowania jest dość uniwersalny bo można go podać np. z kluskami śląskimi, kopytkami czy też z plackami ziemniaczanymi lub jednym dużym plackiem ziemniaczanym. Niektórzy podają też np. z szarymi kluskami znanymi też m.in. jako przecieraki. Poza tym, jak zrobimy za dużo gulaszu to zawsze możemy go wlać gorący do słoika, słoik zakręcić i odstawić odwrócony do góry dnem aż wystygnie a następnie przechowujemy słoik w lodówce. Spokojnie może tak postać w lodówce ze 2 tygodnie albo i dłużej. Jak chcemy by postał dłużej to możemy w słoiku zapasteryzować. Taki gotowy gulasz ze słoika użyć za jakiś czas jedynie go odgrzewając albo dodając do niego bulion powstanie zupa gulaszowa.

Składniki:
1 kg mięsa wołowego (tu dobrze sprawdzi się tzw. pierwsza krzyżowa i najczęściej ją używam)
1-2 cebule
kilka ząbków czosnku
3/4 słoiczka pomidorów suszonych w oliwie (słoiki dostępne w sklepach mają pojemność ok. 300 ml)
1-2 suszone grzyby lub oczywiście świeże jeśli akurat są osiągalne
woda lub bulion (ja używam wodę bo potrawa i tak będzie bardzo aromatyczna i bogata w smaki)
kilka kulek ziela angielskiego
kilka kulek czarnego pieprzu
3-4 liście laurowe
szczypta tartej gałki muszkatołowej (używam wyłącznie świeżo ucieraną)
300 gram pieczarek
1-2 świeże papryki słodkie (najlepiej w dwóch kolorach bo ładniej się prezentuje)
2-3 kiszone ogórki
po pół łyżeczki majeranku oraz cząbru (jak nie lubisz to nie dodawaj a dodaj takie przyprawy jak lubisz)
3-4 łyżeczki łagodnej papryki wędzonej mielonej (nie masz wędzonej = dodaj zwykłą)

Opcjonalnie: 
wino czerwone wytrawne
kilka suszonych śliwek
koncentrat pomidorowy
1-2 łyżki śmietany na każdą serwowaną porcję (na talerzu polewam kleksy śmietany na wierzch gulaszu)
siekana natka pietruszki

Przygotowanie:
Posiekaj pomidory suszone (takie ze słoika z oliwy) i duś je razem z mięsem. 
  1. Mięso czyścimy z ewentualnych błon, tłuszczu i przerostów. Kroimy w dość sporą kostkę. 

    Oczyszczone i pokrojone mięso na gulasz

  2. Pokrojone mięso obsmażamy w stalowym garnku na 1-2 łyżkach oleju lub smalcu. Robimy to porcjami żeby się smażyło a nie dusiło w płynie który wypuści jak będzie go dużo. Obsmażone mięso odkładam do miski. 
  3. Garnek oklei się osadem ze smażenia mięsa ale tylko należy się cieszyć bo doda to smaku do gulaszu. Polewamy garnek małą ilością gorącej wody i drewnianą łopatką odklejamy cały ten osad i przelewamy to do miski z obsmażonym mięsem. 
  4. Do garnka wlewamy trochę oleju i szklimy drobno siekaną w kostkę cebulę. Pod koniec obróbki cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy dalej ok. 2 minut. Następnie dodajemy obsmażone mięso wraz z płynem wcześniej zebranym z dna garnka. W tym momencie jak chcesz możesz dodać czerwone wino wytrawne i chwilę całość podsmażyć. 
  5. Następnie zalewamy gorącą wodą tak aby przykryła składniki (możesz użyć bulion). 
  6. Dodajemy przyprawy, drobno posiekane pomidory suszone, suszone śliwki, grzyby leśne (suszone lub pokrojone świeże)
  7. Zagotowujemy a następnie dusimy na najmniejszym grzaniu aż mięso będzie prawie miękkie. 
  8. Gdy mięso jest prawie miękkie do garnka dodajemy wyczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki, które wcześniej obsmażyliśmy na patelni do momentu aż zaczną się rumienić. Wydobędzie to z nich smak i aromat. 
  9. Następnie na patelni obsmażamy pokrojone w grubszą kostkę ogórki kiszone. Proces smażenia lekko je zmiękczy ale przede wszystkim wydobędzie z nich słodkawy smak. Obsmażone przekładamy do garnka z gulaszem. 
  10. Paprykę kroimy w kawałki ok. 1,5x1,5 centymetra i też wrzucamy do garnka z gulaszem. 
  11. W tym momencie jak uważasz, że sos jest za mało pomidorowy dodaj koncentrat pomidorowy w ilości wg własnego smaku. 
  12. Całość dusimy jeszcze na małym grzaniu minimum 40 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 UWAGA: gulasz najlepiej zrobić dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki. Smak użytych składników lepiej się wtedy wymieszają.  

Popularne:

Obraz

Beef Jerky