Roladki schabowe ze szpinakiem, pomidorami suszonymi, gorgonzolą i mozzarellą
Kuchnia jest to dla mnie miejsce do eksperymentów a nie odtwarzania przepisów z książek czy też internetu. W ten sposób właśnie powstały moje autorskie roladki ze schabu w środku na bogato nadziane szpinakiem przesmażonym z szalotką, czosnkiem i sosem sojowym, pomidorami suszonymi, wyrazistą w smaku gorgonzolą i łagodzącą całość twardą mozzarellą. Sos to tylko trochę bulionu, szalotka, czosnek, suszone pomidory i trochę śmietany. Bez dodawania mąki. Schabik wcześniej mocno rozbity i moczony wiele godzin w mleku z cebulą oraz czosnkiem. Wyszło naprawdę zacnie. Poniżej przepis ale nie podaję konkretnych proporcji bo każdy ma swoje upodobania, a też i robi różne ilości roladek.
Składniki:
Schab wieprzowy
Mleko
Szpinak
Ser Gorgonzola
Ser Mozzarella (twarda ale jak wolisz użyj taką z kulki)
Pomidory suszone w oleju (zwykłe lub z ziołami czy też chilli bo są różne rodzaje)
Cebula
Czosnek
Śmietana (może być 18%)
Przygotowanie:
- Schab rozcinamy tak żeby dał się rozkładać jak książka czyli pierwsze cięcie nie do końca, drugie do końca i otrzymujemy taką "książkę". Otwieramy nasz schabową "książkę" i rozbijamy. Moczymy w mleko z cebulą i czosnkiem (co najmniej kilka godzin; ja najczęściej zostawiam na noc w lodówce).
- Schab osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami które lubimy. Szpinak przesmażamy z cebulką i czosnkiem. Zawijając roladki zostawiamy trochę przesmażonego szpinaku bo przyda nam się później (1-2 łyżki).
- Rozkładamy poszczególne plastry schabu i na 1/3 plastra rozkładamy przesmażony szpinak, pomidory suszone odsączone z oleju,
słupek sera gorgonzola i tartą mozzarellę.Roladka przed jej zawinięciem
- Roladki zawijamy i spinamy wykałaczkami albo wiążemy nicią a następnie obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
- Na tej samej patelni szklimy cebulkę, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze ok. 2 minut. Na patelnię do cebuli i czosnku wracają nasze roladki. Dodajemy bulion (nie masz to dodaj wody) i dusimy je pod przykryciem na małym ogniu przewracając co jakiś czas i przy okazji mieszając sos. Pod koniec duszenia dodajemy suszone pomidory. Na koniec dodajemy śmietankę.
- Roladki ponownie wyjmujemy i blendujemy nasz sos. Następnie na tym etapie dodajemy do sosu resztę szpinaku (1-2 łyżki) wcześniej lekko go siekając.
- Roladki wkładamy ponownie do sosu i całość chwilę duszę pod przykryciem.
Uwaga:
Jak uważasz że sos jest za mało gęsty to NIE DODAWAJ zasmażki czy też samej mąki! Dodaj suszone pomidory które po zblenodwaniu zagęszczą sos a jednocześnie wzbogacą go smakowo.