Tarator czyli chłodnik bałkański

 


Ciekawe czy znasz nazwę: Tarator. Nie? Jak lubisz chłodniki to żałuj bo jest pyszny i orzeźwiający. Tarator to bałkański chłodnik z ogórków. Bułgarzy twierdzą, że chłodnik ten pochodzi z ich kuchni ale mieszkańcy innych krajów Półwyspu Bałkańskiego czyli Serbowie, Chorwaci, Macedończycy czy też Albańczycy twierdzą inaczej. Dlatego używam nazwy "bałkański" a nie "bułgarski". Natomiast w zależności od regionu lista składników może się różnić. W niektórych wersjach nie znajdziemy np. orzechów włoskich czy też oliwy z oliwek a np. znajdziemy kruszony ser feta czy też ser bałkański. Na powyższym zdjęciu zrobiłem wersję z oliwą dodaną w trakcie przygotowania (nie polewane na wierzchu) oraz bez orzechów. Dodatkowo posypałem na wierzchu krojoną rzodkiewką co raczej nie jest zgodne z przepisami bałkańskimi ale lubię rzodkiewkę więc jest.

Składniki:
1 opakowanie (400 ml) jogurtu bałkańskiego
1-2 łyżki kwaśnej śmietany (chcesz mniej tłuste - nie dodawaj)
100-200 ml jogurtu lub kefiru (dodaj na końcu w ilości zależnej jaką gęstość chłodnika chcesz osiągnąć)
ok. 4 ogórków gruntowych (ewentualnie jeden długi szklarniowy)
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki orzechów włoskich (grubo siekanych)
sól i pieprz do smaku 
Opcjonalnie: kruszony ser feta lub bałkański, rzodkiewki czy też kiełki posypane na wierzchu

Przygotowanie:
  1. Obierz ogórki i posiekać w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub tak jak ja robię czyli siekam czosnek na drobniutką kostkę i rozprowadzam po desce do krojenia. Posypuję solą i zostawiam na kilka minut żeby czosnek puścił sok, a następnie nożem rozcieram czosnek na jednolitą pastę. 
  3. Dodaj posiekany koperek ale pozostawiając część do posypania na wierzch przy serwowaniu chłodnika.
  4. Dodaj jogurt bałkański, śmietanę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj zwykły jogurt lub kefir w ilości takiej aż uzyskasz pożądaną gęstość chłodnika.
  5. Jeśli chcesz to dodaj teraz ser bałkański lub ser feta. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Jak uważasz, że chłodnik jest za mało kwaśny to dodaj więcej soku z cytryny.
  6. Najlepiej całość przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Schłodzi to porządnie chłodnik a jednocześnie smaki się połączą w spójną całość. Po schłodzeniu całość dobrze pomieszaj i nałóż do miseczek. Jak chcesz żeby było chłodniejsze to możesz na dno miski włożyć kilka kostek lodu. Posyp siekanym koperkiem i jeśli chcesz skrop oliwą. Możesz też trochę złamać tradycyjne przepisy i dodać na wierzch np. pokrojoną rzodkiewkę (ja tak zrobiłem) czy też kiełki rzodkiewki lub inne takie jakie lubisz. Można oczywiście skropić cytryną czy też posypać suszonym sumakiem lub innymi dodatkami które lubisz. Co do krojonych orzechów włoskich to ja nie zawsze je dodaję ale tradycyjnie teraz powinno się posypać każdą porcję krojonymi orzechami lub podać je w oddzielnej miseczce żeby każdy dodał ich tyle ile lubi lub też nie dodawał. 

Popularne:

Obraz

Boczek w słoiku

Obraz

Babka ziemniaczana

Obraz

Tarta ze szparagami

Obraz

Kimchi dla leniwych