Pasta jajeczna z szynką

 

Dzisiaj zrobiłem sobotni przegląd lodówki i znalazłem jakieś końcówki szczypiorku, zielonej cebulki, kilka pieczarek itd. Nawinął się też pod ręce kawałek a właściwie też szynki wieprzowej. Trzeba było coś z tego wszystkiego zrobić więc powstała pasta jajeczna. 

 

Bagietka z pastą jajeczną z szynką oprószona suszonymi płatkami kwiatów chabru i granatu
podana z pomidorkami, rzodkiewką, marynowanymi kaparami oraz oliwkami Throubolia

Składniki:
2-3 jajka ugotowanie na twardo
ok. 200 gram szynki wieprzowej wędzonej parzonej
szczypiorek i zielona cebulka
1 mała szalotka (można zastąpić np. czerwoną cebulą)
kilka gałązek natki pietruszki
1 większy ogórek konserwowy (może być kiszony)
3-4 pieczarki posiekane i przesmażone na maśle (opcjonalnie)
1-2 łyżki marynowanych kaparów które siekamy (opcjonalnie)
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy (zużyłem tym razem końcówki musztardy djion, ziarnistej i czeskiej)
sól i pieprz do smaku 
opcjonalnie dodatki jakie lubisz (tym razem np. dodałem odrobinę oliwy z oliwek z truflami)
 
 

Przygotowanie:
  1. Ugotowane na twardo i wystudzone jajka obieramy i siekamy albo rozdrabniamy mocno widelcem. Dodajemy majonez i musztardę i dokładnie mieszamy.


  2. Dodajemy pokrojoną w w drobną kostkę szynkę oraz posiekane pozostałe składniki.
  3. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na minimum 1-2 godziny żeby smaki się przegryzły.

Popularne:

Obraz

Boczek w słoiku

Obraz

Babka ziemniaczana

Obraz

Tarta ze szparagami

Obraz

Kimchi dla leniwych