Chlebek turecki (Bazlama)
Bazlama to prosty w przygotowaniu chlebek turecki. Jest mocno uniwersalny i pasuje zarówno do dań z sosami jak i np. do klasycznych rzeczy z grilla. Posmarowany obficie dobrej jakości oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku i natki czy też czosnku niedźwiedziego też jest smaczną przekąską. Aby go przygotować nie potrzeba piekarnika. Wystarczy patelnia i odrobina dobrych chęci.
Składniki:
130 ml letniego mleka
130 ml letniej wody
8 gr suszonych drożdży
1 łyżka cukru
450 gr mąki (dodatkowo odrobina do podsypywaniu przy wałkowaniu chlebków)
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek (do ciasta)
1-1,5 łyżki oliwy z oliwek (do posmarowania ciasta przed wyrastaniem)
Aromatyzowana oliwa do smarowania gotowych chlebków:
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku + szczypta soli
trochę siekanej natki z pietruszki (jak nie lubisz to możesz zastąpić świeżym lub suszonym czosnkiem niedźwiedzim)
Opcjonalnie: świeżo tłuczony czerwony pieprz, czosnek niedźwiedzi, płatki papryki łagodnej lub ostrej
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy wodę i mleko. Dodajemy drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą i odstawiamy całość w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do miski dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Całość mieszamy szpatułą lub drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto ręką przez ok. 3 minut aż będzie odchodziło od ręki. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiamy jeszcze ok. 1 minutę.
- Formujemy z ciasta kulę, smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek, wkładamy do miski. Miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Wyrabiamy jeszcze raz ok. 1 minutę. Ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę zawijając ciasto do środka i zlepiając dokładnie miejsca łączenia ciasta. Pierwszą kulkę ciasta najpierw lekko rozciągamy ręką a następnie wałkujemy robiąc z niego koło o grubości ok. 4-5 milimetrów i pozostawiamy ok. 5 minut. Pozostałe kulki ciasta odkładamy i przykrywamy folią spożywczą żeby nie wysychały.
- Uformowany chlebek po 5 minutach leżakowania przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Palnik na grzanie średnie i smażymy.
Po 30 sekundach odwracamy na drugą stronę. Kolejne 30 sekund i obracamy ponownie. Teraz smażymy po 30-40 sekund ponownie każdą ze stron i na koniec dopiekamy na patelni na taki stopień zarumienienia jaki oczekujemy. Identycznie postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. - W międzyczasie do miski wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, roztarty czosnek i dodatki. Dokładnie mieszamy i mamy gotową aromatyzowaną oliwę którą smarujemy każdy gotowy chlebek. Gotowe chlebki po zdjęciu z patelni układamy w stos (jeden na drugim), smarujemy oliwą i przykrywamy np. ściereczką.
Porada:
Rozcieranie czosnku na jednolitą pastę, a taki dodaję do oliwy robiąc te chlebki, można sobie ułatwić. Przeciśnij czosnek przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. rozprowadź go po desce do krojenia i posyp szczyptą soli. Poczekaj kilka minut aż sól wyciągnie sok z czosnku. Rozcieraj czosnek nożem na desce aż powstanie gładka pasta.