Zasmażana młoda kapusta

 

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem to typowo sezonowe danie. Podawane samodzielnie albo jako dodatek do dania głównego. Uwielbiam na przykład taką kapustę podaną z ziemniaczkami z koperkiem i fajnie wysmażonym kotletem schabowym w chrupiącej panierce. Oczywiście najlepiej smażonym z kością. 

 
Składniki:
200-250 gram boczku wędzonego nieparzonego (zamiennie można użyć parzony)
ok. 500 gram młodej kapusty (stożkowej albo zwykłej)
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki smalcu (najlepiej domowego)
100-150 ml wody
2 łyżki octu winnego (obojętne czy biały czy czerwony)
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
sól i pieprz
mały pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:
  1. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. 


  2. Kapustę pokroić (najlepiej nie szatkować jak na kiszoną tylko pokroić w trochę większe kawałki). 


  3. Boczek wrzucić na rozgrzewającą się patelnię. Dodać łyżkę smalcu. Smażyć aż boczek zacznie się rumienić. Dodać cebulkę i dalej smażyć aż cebulka zacznie się złościć. Dodać czosnek i wymieszać. 
  4. Dodać kapustę i łyżkę smalcu. Dobrze wymieszać. Smażyć bez przykrycia przez 3-5 minut. 
  5. Lekko posolić, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Wymieszać. Podlać wodą. Dusić na małym ogniu  pod przykryciem przez 10-20 minut aż kapusta będzie miękka.


  6. Dodać ocet oraz posiekany koperek. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem jeszcze przez 2-3 minuty.


Popularne:

Obraz

Boczek w słoiku

Obraz

Babka ziemniaczana

Obraz

Tarta ze szparagami

Obraz

Kimchi dla leniwych