Zasmażana młoda kapusta
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem to typowo sezonowe danie. Podawane samodzielnie albo jako dodatek do dania głównego. Uwielbiam na przykład taką kapustę podaną z ziemniaczkami z koperkiem i fajnie wysmażonym kotletem schabowym w chrupiącej panierce. Oczywiście najlepiej smażonym z kością.
Składniki:
200-250 gram boczku wędzonego nieparzonego (zamiennie można użyć parzony)
ok. 500 gram młodej kapusty (stożkowej albo zwykłej)
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki smalcu (najlepiej domowego)
100-150 ml wody
2 łyżki octu winnego (obojętne czy biały czy czerwony)
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
sól i pieprz
mały pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Kapustę pokroić (najlepiej nie szatkować jak na kiszoną tylko pokroić w trochę większe kawałki).
- Boczek wrzucić na rozgrzewającą się patelnię. Dodać łyżkę smalcu. Smażyć aż boczek zacznie się rumienić. Dodać cebulkę i dalej smażyć aż cebulka zacznie się złościć. Dodać czosnek i wymieszać.
- Dodać kapustę i łyżkę smalcu. Dobrze wymieszać. Smażyć bez przykrycia przez 3-5 minut.
- Lekko posolić, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Wymieszać. Podlać wodą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10-20 minut aż kapusta będzie miękka.
- Dodać ocet oraz posiekany koperek. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem jeszcze przez 2-3 minuty.