[Recenzja] Daria Ładocha "Thai book"

 

Jak zapewne wiele osób kuchnia azjatycka ma ogromny wpływ na to co dzieje się w mojej kuchni. Na pewno ma na to wpływ to że wiele lat z Azjatami pracowałem, jadłem itd. Dlatego postanowiłem się z Wami czymś podzielić bo może kogoś zainteresuje fajna pozycja dotycząca kuchni tajskiej ale w szerszym ujęciu a w obecnym natłoku publikacji na rynku może umknąć uwadze. 
 


Jakiś czas temu byłem na warsztatach kuchni tajskiej prowadzonych przez Darię Ładochę czyli moim zdaniem najlepszego speca dzielącego się wiedzą o tej kuchni w Polsce. Tajlandia to ok. 20 lat jej życia. Właśnie wydała bardzo ciekawą książkę. Nie jest to sama książka kucharska. Jak sama napisała w tej książce "107 przepisów, 20 lat wypraw kulinarnych do Tajlandii i nieskończona ilość miłości do kuchni tajskiej. To właśnie trzymasz przed sobą". 
 
 
Podzielone tematycznie przepisy poprzedzone są dwoma dodatkowymi częściami. Pierwsza to opowieść Darii o Tajlandii bardziej z perspektywy kuchni (opowiada np. dlaczego Tajowie nie używają blendera czy też maszynki do mięsa itd.). 
 
 
Druga część to dość dokładny opis składników/produktów używanych typowo w tej kuchni jak np. galangal, sos tamaryndowy, liście limonki kafir itd. 
 
 
Przepisy opisane są dokładnie włącznie z ilością porcji, czasem przygotowania i ostrością potrawy. Co ważne są w nich ujęte tajskie metody przygotowania a nie metody opisane na opakowaniu danego produktu jak np. makaron ryżowy. Na opakowaniu jest napisane zawsze "Zalej wrzątkiem i pozostaw na X minut". Nie! Na stronie 221 opisującej Pad Thai czyli najsłynniejsze danie kuchni tajskiej napisane jest "namoczonego w zimnej wodzie przez 30 minut" bo makaron ma tylko zmięknąć w tej wodzie a później ma nasiąknąć sosem i mieć smak a nie być tylko ryżową miękką tekturką. 
 

 
Są więc opisane szczegóły które budują smak dania bo chyba lepiej mieć w daniu np. makaron który nasiąkł w trakcie gotowania sosem nadającym mu smak a nie "gorącą wodą". Uważam, że tak jak ważne jest samo gotowanie tak samo ważne jest uczenie się przez całe życie i eksperymentowanie w kuchni bo dla mnie kuchnia to nie tylko przygotowanie paszy dla rodziny czy znajomych. Dlatego na pewno często będę sięgał do tej książki a jest z czego wybrać w jej spisie przepisów: 


Popularne:

Obraz

Boczek w słoiku

Obraz

Babka ziemniaczana

Obraz

Tarta ze szparagami

Obraz

Kimchi dla leniwych