Pulled Pork (szarpana wieprzowina)
Szukasz czegoś co będzie wszechstronnie smaczne: na gorąco np. z frytkami a jednocześnie da się zapakować na zimno w kanapkę z dobrą bułą? Coś co zrobisz a się nie narobisz? Jeśli tak to ten przepis jest dla Ciebie bo pulled pork (szarpana wieprzowina) spełnia wszystkie te warunki.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
4-5 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru trzcinowego
1,5-2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka oregano (nie lubisz to zamień na zioło które lubisz z wieprzowiną)
szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki ziaren kolendry
szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej)
0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach (najczęściej używam kolorowy)
1-1,5 łyżki oleju
1-1,5 łyżki sosu Worcestershire
2 średnie cebule
100 ml soku jabłkowego lub zmieszanego jabłkowego i pomarańczowego (używam domowy świeżo wyciskany)
Opcjonalnie: dym wędzarniczy w płynie
Przygotowanie:
- Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Na desce do krojenia rozprowadź czosnek i posyp go szczyptą soli. Odczekaj kilka minut żeby czosnek puścił sok i rozetrzyj go nożem na jednolitą pastę.
- Wszystkie przyprawy umieść w moździerzu i dobrze rozgnieć albo zmiel w młynku.
- Łopatkę równomiernie natrzyj pastą z czosnku i umieść w zamykanym pojemniku albo torbie z zapięciem strunowym. Polej olejem i sosem Worcestershire (oraz dymem wędzarniczym jeśli go dodajesz). Posyp mięso przyprawami i obtocz w nich równomiernie. Zamknij pojemnik i marynuj mięso co najmniej kilka godzin (ja zostawiam w lodówce na noc).
- Wyjmij mięso z lodówki żeby się trochę ogrzało. Na dno żeliwnego garnka czy też naczynia żaroodpornego ułóż cebule pokrojone w grubsze krążki (lub w ósemki). Ułóż na nich mięso. Podlej sokiem jabłkowym lub jabłkowym wymieszanym z sokiem pomarańczowym (używam proporcje 2:1).
- Wstaw ODKRYTE do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut z termoobiegiem. Mięso się przyrumieni ale nie może przypalić.
- Zmniejsz temperaturę do 140-160 stopni bez termoobiegu. Przykryj naczynie i piecz całość minimum 3 godzin. Po 3 godzinach sprawdź czy mięso daje się łatwo rwać widelcem i jeśli nie to piecz aż będzie to możliwe (czas zależy od mięsa i jego wielkości).
- Upieczone mięso można od razu porwać w naczyniu w którym się piekło i zmieszać z sosem i cebulą lub wyjąć do miski, porwać i polać sosem z pieczenia.
Wcześniej opisane kroki do 1 do 4 włącznie są identyczne. Zamiast w piekarniku mięso opiekamy na grillu, przekładamy np. do aluminiowej foremki, podlewany marynatą i sokiem, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w zamkniętym grillu sprawdzając co jakiś czas czy mięso jest już gotowe i da się łatwo rwać widelcem.