Marynowane ogórki po koreańsku

 

Wielu osobom azjatycka kuchnia wydaje się skomplikowana a składniki trudno dostępne. Jest to  mitem a nie rzeczywistością bo coś co jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wyszukanych i trudno dostępnych składników też potrafi być bardzo smaczne. Tym razem marynowane ogórki po koreańsku, które pasują praktycznie do wielu dań niekoniecznie azjatyckich. Świetnie też pasują np. do dań z grilla. W ten sam sposób można marynować paprykę i inne warzywa.

W ten sam sposób można marynować paprykę i inne warzywa

 Składniki:

150 gram świeżego ogórka
20 gram marchewki
15-20 gram świeżego imbiru
trochę świeżej ostrej papryki (nie lubisz ostrego to pomiń albo dodaj słodką np. Ramiro)
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
5-10 gram papryki Gochugaru (ilość zależna od tego jak ma być ostre; jak nie masz papryki Gochugaru to możesz ją zastąpić papryką suszoną słodką i ostrą dobierając ostrość do smaku)
1-2 łyżeczki sosu Sriracha (opcjonalnie)
 
 
Zalewa:
30 ml sosu sojowego jasnego
30 ml wody
30 ml octu ryżowego (najlepiej ciemnego ale można użyć jasny)
50 gram cukru


Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od zalewy bo musi przestygnąć. Do garnka wlewamy składniki zalewy i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia mieszając żeby cukier się rozpuścił. Garnek przykrywamy i odstawiamy aż zalewa ostygnie.
  2. Ogórka, marchewkę, imbir, paprykę i czosnek kroimy na cienkie plasterki (ogórek, marchewka i imbir najczęściej kroję na mandolinie).
  3. Na dno słoika wkładamy marchewkę, a później imbir, czosnek i paprykę. Wsypujemy paprykę Gochugaru i dodajemy sos Sriracha (opcjonalnie). Wkładamy ogórki.


  4. Zalewamy całość wystudzoną zalewą tak aby składniki były nią przykryte. Zamykamy słoik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kilka godzin i można podawać albo przenieść do lodówki.





Popularne:

Obraz

Boczek w słoiku

Obraz

Babka ziemniaczana

Obraz

Tarta ze szparagami

Obraz

Kimchi dla leniwych