Surowy schab lub szynka

 Wschód Polski czy też Litwa, Ukraina to miejsca gdzie popularne są wędliny z surowego mięsa. Solona słonina. Marynowany schab czy też szynka. Ich zrobienie nie jest trudne a najważniejsze jest dobre jakościowo mięso.

  Gotowy schab

Składniki:
Nie będę opisywał wagowo bo to nie ma sensu więc nie szykuj wagi kuchennej. Przygotuj za to zamykany pojemnik. w którym zmieści się przygotowywany kawałek mięsa.
 
Kawałek schabu lub chudej szynki
Cukier 
Sól 
Świeżo tłuczony lub świeżo mielony pieprz
Czosnek suszony lub świeży
Majeranek
Inne przyprawy które lubisz i chcesz użyć (np.: wędzona papryka, czosnek niedźwiedzi, mielone ziele angielskie)

Przygotowanie:
  1. Schab ładnie oczyszczamy czyli pozbawiamy go tzw. warkocza oraz pokrywającej go mizdry. Jeśli używamy szynkę to analogicznie oczyszczamy ją z większych kawałków tłuszczu itd.
  2. W pojemniku mięso pokrywamy (obtaczamy) cukrem. Musi być dobrze nim pokryty. Wstawiamy do lodówki na dobę. Co kilka godzin zlewamy płyn a w połowie doby nasze mięso obracamy.


    Schab w cukrze. Żeby mięso nie leżało w wypływającym z niego płynie to używam pojemnik wyposażony we wkładkę

  3. Drugiego dnia mięso myjemy z cukru pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy (np. ściereczką). Dokładnie myjemy i wycieramy pojemnik. Z mięsem powtarzamy punkt 2 ale tym razem używając sól a nie cukier.
  4. Trzeciego dnia ponownie mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Teraz czas na "otoczkę" czyli nacieramy mięso pieprzem oraz pozostałymi przyprawami i wkładamy do umytego i suchego pojemnika. Jeśli używam świeży czosnek to przeciskam go przez praskę, rozprowadzam po desce do krojenia, posypuję odrobiną soli, odstawiam na kilka minut żeby puścił sok i wtedy nożem rozsmarowuję go na pastę i tą pastą pokrywam mięso a następnie przyprawiam. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 dni żeby mięso "złapało" smaki z przypraw ale w międzyczasie obracamy je co najmniej raz na dobę. Zamiast pojemnika można na tym etapie przyprawione mięso zapakować próżniowo w folię. Wtedy taki zapakowany kawałek mięsa co najmniej raz na dobę masuję (roluję) i obracam i trzymam w lodówce min. 2 doby.


    Przyprawy świeżo roztarte w moździerzu, czosnek i tym razem ładny kawałek oczyszczonego schabu
     
    Pastę z czosnku robimy przepuszczając go przez praskę lub drobno siekając. Posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut aż puści sok, a następnie rozsmarowujemy go na pastę.

     

    Schab gotowy do marynowania w paście z przypraw i czosnku

    Schab natarty pastą z czosnku i przypraw zapakowany próżniowo. Teraz kilka dni w lodówce
     
    Efekt końcowy


  5. Gotowe mięsko kroimy na kanapki w cienkie plasterki.


    Gotowa pokrojona szynka

    Gotowe mięso najlepiej przechowuje się zapakowane próżniowo

Popularne:

Obraz

Boczek w słoiku

Obraz

Babka ziemniaczana

Obraz

Tarta ze szparagami

Obraz

Kimchi dla leniwych