Tarta ze szparagami

 

 

 
Szparagi to bardzo wdzięczny produkt do prowadzenia różnych eksperymentów kulinarnych. Tym razem padło na przepyszną tartę. Zdradzę Wam sekret, który powoduje że każdy chce jeść nawet samo ciasto z tej tarty. Pierwszy tajemniczy składnik to parmezan dodany do ciasta. Drugi, jest to dodana do ciasta gałka muszkatołowa.

Tak wygląda cały przepis na ciasto:
• 150 g mąki pszennej
• 120 g masła
• jajko
• 1 łyżeczka soli
• odrobina gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo utartej)
• opcjonalnie: 2-3 łyżeczki tartego parmezanu lub drobno tartego podobnego sera
Ciasto szybko zagniatam (musi być szybko bo inaczej masło zacznie się nagrzewać od dłoni i wszystko zacznie się coraz mocniej lepić). Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki żeby się mocno schłodziło. Jak chcesz przyspieszyć to włóż do zamrażarki ale uważaj żeby nie zamarzło. Później wałkowanie i wykładanie blaszki do tarty. Używam do tego wałek, na który nawijam ciasto a później odwijam je z wałka do blaszki.
 

Farsz:
• 500 g zielonych szparagów
• zielona cebulka (dymka) - 3-4 sztuki wedle uznania
 
(UWAGA: z poniżej podanej ilości wychodzi niezbyt wysoka tarta więc często zwiększam ich ilość o połowę):
• 200 g śmietany 18% (żeby było mniej tłuste przeważnie zamiast samej śmietany daję 100 g śmietany gęstej 18% + 100 g jogurtu greckiego)
• 2-3 jajka
• 3-4 łyżki mąki pszennej
• pomidorki
• sól, pieprz
• 1 łyżka parmezanu
• przyprawy (dodaję bazylię z suszonymi pomidorami i czosnkiem ale możesz dodać takie jak lubisz)
• odrobina gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo utartej)
• opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku (przeciskam przez praskę, posypuję solą, zostawiam na kilka minut żeby puścił sok i rozgniatam nożem na desce na pastę)
 
 
Sposób przygotowania:
  1. Do mąki dodać zimne posiekane masło i pozostałe składniki. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę (szybko żeby masło nie zaczęło płynąć). Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Szparagi umyć i odciąć twarde końcówki. Odciąć główki od pozostałej części. Główki gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Dobrze odcedzić i wrzucić do mocno zimnej wody (żeby miały ładny zielony kolor). Odcedzić. Analogicznie postąpić z łodyżkami szparagów lecz gotować min. 15-20 minut aż widelec będzie w nie wchodził ale nie będą się rozpadały.
  3. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  4. Ugotowane i wystudzone łodygi szparagów również pokroić w drobne krążki.
  5. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  6. Śmietanę (oraz jogurt jeśli używamy) wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem, przyprawami, parmezanem oraz cebulką i pokrojonymi łodyżkami szparagów
  7. Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi (rozwałkowuję i za pomocą wałka przenoszę do formy). Ciasto zalać nadzieniem. Ułożyć na wierzch ugotowane główki szparagów oraz pomidorki. Lekko oprószyć parmezanem oraz ewentualnie przyprawami (dodaję bazylię z suszonymi pomidorami i czosnkiem).
 

Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor około 40 min. w temperaturze 180°C (termoobieg). Na koniec można zarumienić wierzch górną grzałką piekarnika.
 
Uwaga: jak używacie dymkę z cebulkami to na dno tarty na ciasto można wysypać pokrojoną na cienkie półplasterki cebulkę.
 
 Przepis może być bazą/inspiracją dla innych tart. Na bazie tego przepisu robię tarty z boczniakami siekanymi i podsmażanymi z cebulką, kurkami, pieczarkami, grzybami itd. Eliminuję wtedy np. czasami pomidory. Kuchnia to miejsce dla zabawy i eksperymentów. Właśnie z zabawy i eksperymentów powstał ten przepis. Poniżej właśnie troszkę inaczej skomponowana tarta wykonana na bazie tego przepisu:
 
 
 

 

 
 

Popularne:

Obraz

Boczek w słoiku

Obraz

Babka ziemniaczana

Obraz

Kimchi dla leniwych